Re-integratie

Terugkeren in passend werk

Als je langdurig ziek bent, werk je niet alleen aan je herstel, maar krijg je ook te maken met allerlei wetten en regelgeving. Dat kan best lastig zijn. Begeleiding door Loopbaanpoort kan heel wat zorgen daarover wegnemen. We leggen je uit hoe de regels werken, we sluiten aan bij wat er voor jou mogelijk is en we zien kansen. Samen beginnen we actief aan jouw herstel richting werk, aangepast op jouw persoonlijke behoefte.

Maak een afspraak voor
kosteloos kennismaken

Spoor 2​
Wanneer je in een spoor 2 traject komt betekent dit dat er gezocht moet gaan worden naar werk bij een andere werkgever. Loopbaanpoort begeleidt werkgevers en werknemers bij dit hele proces.

Als je er lang uit bent geweest, is re-integratie meestal geen kwestie van “gewoon weer beginnen”. Je bent misschien onzeker over je toekomst, je raakt wellicht je vertrouwde werkomgeving kwijt en je hebt te maken met fysieke, psychische of emotionele beperkingen.​  Je re-integratie vraagt om deskundige, persoonlijke en betrokken begeleiding. Zodat je terug kunt keren naar werk dat jou past en waar je weer plezier en voldoening uit zult halen.​

Om weer aan het werk te kunnen heb je (zelf)vertrouwen en motivatie nodig, maar ook vitaliteit en veerkracht. Deze aspecten krijgen volop aandacht een in re-integratietraject.

Kennismaking​
Startpunt is een kosteloze kennismaking met één van onze coaches. Tijdens de kennismaking bespreken we jouw specifieke situatie en brengen we in kaart wat voor jou nodig is om duurzaam passend werk te vinden.

Plan van aanpak​
Als je na de kennismaking met ons verder wilt, dan bespreken we dat met je werkgever (die is opdrachtgever) en maken een plan van aanpak waarin jij, en jouw route naar werk centraal staat. Als jij en je werkgever akkoord gaan met het re-integratieplan gaat het traject van start. De begeleiding neemt meestal zes tot 12 maanden in beslag.

Hoe werkt het?
De begeleiding is erop gericht je te helpen om passende mogelijkheden te vinden bij een externe werkgever. Deze oriëntatie op passende perspectieven is veelal een periode van persoonlijke herijking. ‘Hoe kan ik op een passende manier verder?’ is daarbij vaak de vraag. Loslaten van het oude en je openstellen voor nieuwe mogelijkheden is geen eenvoudig proces. Onze coaches helpen je bij de praktische stappen maar ook bij dit persoonlijke proces van acceptatie en het vinden van nieuwe mogelijkheden.

 

Stappenplan re-integratie 2e spoor

Fase 1Persoonlijk profiel: wie ben ik, wat kan ik en wat wil ik in werk?
In deze fase brengen we je sterke kanten, waarden, drijfveren en wensen voor werk in kaart. Dit met het oog op nieuwe perspectieven die goed aansluiten bij je veranderde belastbaarheid. We werken met verschillende loopbaaninstrumenten om een goed beeld te krijgen van je mogelijkheden. In een periode van herstel draagt dit vaak ook bij aan herstel van professioneel vertrouwen.

Fase 2Zoekprofiel: wat past bij mij?
In deze fase inventariseren we welke functies mogelijk en passend zijn bij jouw mogelijkheden, ervaring en je belastbaarheid. Een beroepskeuzetest, maar ook netwerkgesprekken worden vaak ingezet om helder te krijgen wat passende mogelijkheden zijn. Omdat er vaak sprake is van een beperkte belastbaarheid kan het zinvol zijn om middels oriënterende stages de haalbaarheid van bepaalde functies te onderzoeken.

Fase 3Zoeken van passend werk
Vervolgens zetten wij alle stappen om werk te vinden, zoals netwerken (inclusief inzet sociale media) en solliciteren. Er is specifieke aandacht voor hoe een veranderd perspectief op werk of eigen mogelijkheden op een zinvolle manier verwoord kan worden in gesprekken met werkgevers. Sollicitatie- en netwerkstrategie, optimaliseren van CV en brieven en zelfpresentatie komen uiteraard uitvoerig aan bod. Bij nog beperkte belastbaarheid is detachering de meest passende en kansrijke manier om werk te vinden en in de praktijk ook uit te testen. Op het moment dat voldoende herstel is opgetreden kan een eventuele detachering omgezet worden in een arbeidsovereenkomst.

Wat brengt het je?
Ons motto is: “zin in leven en werk”. We begeleiden je bij het (her)vinden van plezierig en betekenisvol werk. Onze werkwijze stimuleert vitaliteit, zelfvertrouwen en daadkracht en we passen praktische, beproefde en innovatieve werkvormen toe. Aan het eind van een traject ervaar je weer regie over jouw loopbaan. Je weet welk werk en type organisatie het meest kansrijk zijn om gezond en duurzaam aan het werk te blijven. Je hebt bij voorkeur een betaalde baan of bent actief aan het solliciteren.

Samengevat:
wat levert de begeleiding je op?

  • inzicht in je kwaliteiten, motivatie en drijfveren.
  • zelfkennis en duidelijkheid over welk werk goed bij je past.
  • leren presenteren van je talenten en van wat je zoekt.
  • effectief leren netwerken en solliciteren.
  • een sterk CV met uitnodigende brief.
  • inzet van het netwerk van Loopbaanpoort.
  • meer vitaliteit, zelfvertrouwen en daadkracht.
  • je (her)vind plezierig en betekenisvol werk.

Maak een afspraak voor
kosteloos kennismaken

"In de begeleiding lag de focus echt op het resultaat. Mijn coach wist direct tot de kern te komen en pakte daarop door. Bedankt voor je helderheid en openheid naar mij toe en ik ben blij met het resultaat. Breng het nog dagelijks in de praktijk!"

Saskia/Loopbaanpoort Rotterdam